SUOMEN SUURIN YHTEISPURJEHDUS

Tarkoituksena on tehdä Suomen suurin ja pisin yhteispurjehdus, jolla mahdollisimman moni vesille haluava pääsee kokeilemaan purjehtimista ja kokemaan niitä fiiliksiä, joita Ruffe itsekin on matkoillansa saanut kokea.

Ruffen tavoitteena on pestata miehistöönsä jäseniä mahdollisimman kattavasti koko reitin varrelta ja myös nostaa esiin rannikon paikkakuntia sekä tehdä juttuja ihmisistä ja paikoista, joissa vieraillaan.

Mukaan hakemuksen perustella

Gastiksi pääsevät valitaan hakemusten perusteella. Tältä sivustolta löytyy hakulomake, jolla kiinnostuneet voivat hakea mukaan maksuttomalle päiväpurjehdukselle. Haku alkaa huhtikuun 17. päivänä, jolloin kaikki pysähdyspaikkakunnat ovat selvillä. Mukaan valitaan 3-4 miehistön jäsentä per paikkakunta.

Mukaan lähteviltä ei vaadita aiempaa kokemusta purjehtimisesta tai veneilystä. Päinvastoin, hankkeen taustalla on nimenomaan halu innostaa uusia ihmisiä veneilyn ja luonnon pariin sekä tarjota heille mahdollisuus kokea Suomen saariston ainutlaatuisuus pienen purjeveneen kannelta käsin.

Suuri yhteispurjehdus starttaa toukokuun 21. päivänä Suomen itärajan tuntumasta Virolahdelta, josta matkaa tehdään päivä kerrallaan ensin länteen ja sitten kohti pohjoista niin, että Torniossa ollaan noin 30 päivän kuluttua lähdöstä. Ruffe arvioi, että purjehdittavat päivämatkat tulevat olemaan noin 30-50 merimailin, eli noin 55-90 km luokkaa. Merellä ollaan siis tuulista riippuen 5 – 10 tuntia. Muutama pidempikin purjehdus on tiedossa.

24 paikkakuntaa mukana

Yhdessä koko rannikko -hankkeessa  pysähdytään 24 eri paikkakunnalla, jotta mahdollisimman monella olisi mahdollisuus päästä mukaan purjehdukselle. Valitut paikkakunnat ovat järjestyksessään seuraavat; Virolahti, Hamina, Kotka, Loviisa, Porvoo, Helsinki, Inkoo, Tammisaari, Hanko, Taalintehdas, Turku, Uusikaupunki, Rauma, Pori, Merikarvia, Kristiinankaupunki, Vaasa, Pietarsaari, Kokkola, Kalajoki, Raahe, Oulu, Kemi ja Tornio.

Merentutkimusta matkalla

Päivän aikana miehistö pääsee Ruffen mukaan paitsi nauttimaan maailman kauneimmasta rannikosta ja saaristosta, myös aktiivisesti osallistumaan itse purjehdukseen. Eikä paluumatkasta tarvitse olla huolissaan, sillä miehistö kuljetetaan hankkeen mukana kulkevalla autolla takaisin lähtösatamaan. Purjehduksen aikana tehdään myös merentutkimusta mikromuovin ja näkyvän roskan osalta yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen SYKEn kanssa.

Seuraa hanketta

Hankkeen etenemistä voit seurata parhaiten Ruffen eri some-kanavista, joista Facebook (facebook.com/seikkailunmaku) on se, jossa tapahtuu eniten. Kannattaa käydä tykkäämässä, jolloin hankkeen valmisteluita ja etenemistä pääsee seuraamaan aitiopaikalta. Myös Ruffen Instagram ja Youtube-kanava kannattaa ottaa seurantaan, sillä sinne päivitetään  jatkuvasti uutta materiaalia hankkeesta.

Huomioitavaa

Hakulomake löytyy tältä sivustolta. Lomakkeesta löytyvät purjehdittava reitti ja paikkakunnat. Vaikka tavoitteena on rento ja hauska reissu, on sinun kuitenkin huomioitava ja hyväksyttävä muutama asia, jos haet mukaan.

Ensinnäkin, kyseessä ei ole mikään Tukholman risteily. Purjehdus pienellä purjeveneellä tarkoittaa, että sääolosuhteet voivat vaikuttaa aikatauluihin ja pysähdyspaikkoihin. Turvallisuus on aina ykkösprioriteetti, ja kapteeni voi harkintansa mukaan päättää, että jonain päivänä ei lähdetä merelle, jos olosuhteet niin sanelevat. Mikäli muuttunut aikataulu ei enää sovikaan sinulle, voidaan tilallesi ottaa joku muu. Päätös merelle lähdöstä pyritään varmistamaan aina edellisenä päivänä.

Toiseksi, hankkeeseen liittyy myös videotuotantoa ja näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa. Osallistujien on annettava hyväksyntänsä sille, että kuvattavaa videomateriaalia voidaan jakaa eri medioissa ja hankkeesta voidaan tuottaa erilaista aineistoa, esimerkiksi dokumenttielokuva. Järjestäjällä on täydet oikeudet kaikkeen kuvamateriaaliin ja sen käyttöön.

Kolmanneksi, jokaisen osallistujan tulee hyväksyä ja allekirjoittaa hankkeeseen liittyvä vastuuvapauslomake, jolla järjestäjä vapautetaan kaikesta vastuusta mahdollisen vahingon sattuessa.

Osallistujan on oltava perusterve ja täysi-ikäinen eli 18 vuotta täyttänyt.

Suomi100-hanke innosti

Kyseessä ei ole suinkaan Ruffen ensimmäinen yhteisöllinen purjehdushanke. Vuonna 2017 Ruffe vei osana Suomi100-juhlavuotta vesille 100 suomalaista. Tästä hankkeesta saadut hyvät kokemukset innostivat tekemään vielä suuremman ja pidemmän hankkeen, jossa kaikki Suomen rannikolla asuvat voisivat ilmoittautua mukaan seikkailuun omilla lähivesillä.